Tradicionalni recepti
Da li ste nekada poslušali savet od bake ili dobronamerne (starije) komšinice za obaranje visoke temperature, ublažavanje bola, otoka, kašlja?
Koliko god nekome čudno zvučali, tradicionalni recepti umeju da budu itekako delotvorni, naravno ne za lečenje ozbiljnih stanja/bolesti, već kao pomoć kod onih bezazlenijih. Čajevi su svakako dokazano efikasni kad smo prehlađeni, inhalacija nad šerpom u kojoj je vrela voda sa bosiljkom kad nam je zapušen nos, kompoti i suve šljive kad imamo problem sa opstipacijom, čaj od kamilice kada su nam oči crvene… Sve su to recepti koje primenjujemo i ne razmišljajući o tome gde smo to čuli i od koga… A šta je sa onim manje poznatim „kućnim lekovima“ koji se koriste „oduvek“? Pa evo nekih, a vi ih isprobajte, odmoći neće :).
Za obaranje visoke temperature, naročito kod dece, koristi se komova rakija i kukuruzno brašno. Napravi se smesa od rakije i brašna, stavi se u čarapice i to se obuje detetu. Takođe, komova rakija se koristi i za obloge ili za trljanje kože, isto u slučajevima visoke temperature.
Kada mlada mama ima problem sa bolnim i oteklim grudima, odlično sredstvo za ublažavanje tegoba je kupus. Grudi se oblože listovima svežeg kupusa, preko se stavi gaza, zavoj ili šta god drugo. Isti recept se primenjuje i kod reumatskih bolova u zglobovima.
Ukoliko ste povredili skočni zglob i otok se pojavio, crni luk prepečete na ringli, privijete ga na bolno mesto i obmotate zavojem. Crni luk je odličan i za dugotrajan i uporan kašalj. U dva litra vode stavi se glavica crnog luka, oprana, ali neoljuštena i kuva se sve dok u posudi ne ostane pola litra vode. Posle se procedi, doda med i uzima se po supena kašika nekoliko puta dnevno. Još jedan recept za kašalj kaže da se od osušenih listova smokve napravi čaj i pijucka tokom dana.
Čaj od korena koprive se koristi za tegobe izazvane žuticom, kantarionovo ulje za hemoroide, orahovača je dobra za ublažavanje menstrualnih grčeva, za rane na koži ubere se list ženske bokvice i stavi direktno na ranu, a čaj od maslačka čisti organizam od toksina. Beli luk je univerzalni lek za sve, jer snižava pritisak, jača imunitet i pomaže kod prehlada. A čajevi od lipe i zove se koriste kod povišene temperature, jer „preznojavaju“ :). A i kuvano vino je dobro u te svrhe.
Ako vam je grlo bolno i upaljeno, stari recept kaže da „pregorite“ šećer sa mlekom: sipate nekoliko kašika šećera u posudu, stavite na zagrejanu ringlu dok se šećer ne istopi, a onda naspete mleko i mešate dok se sve ne sjedini. Ovaj slatki, mlečni napitak možete piti nekoliko puta dnevno. Isto tako, efikasno sredstvo je i jak čaj od žalfije koji treba da grgoljite više puta u toku dana. A kod gnojne angine, grgoljenje slane vode ubrzava izbacivanje gnoja iz krajnika.
U svakom slučaju, u ovo vreme kada koristimo sve više antibiotika, preparata protiv bolova, dodataka ishrani i za sve i svašta odlazimo do apoteke, dobro je prisetiti se ovih tradicionalnih recepata i poslušati baku/tetku/mamu, svakako je manje štetno, a neželjenih reakcija nema. A jesen i zima nam donose prehlade, grip, pad imuniteta, pa razmislite o tome da se „naoružate“ nekim dobrim čajem, medom, limunom i zašto da ne- belim lukom.
OSTAVITE KOMENTAR: